Blog

Wywiad z Magdą Gazur - trendy w aranżacji stołu



Święta Wielkanocne za pasem, ale Ty nadal nie wiesz, jak udekorować stół? Sprawdź, co radzi w tym temacie ekspertka z bolesławieckiej manufaktury!

Jakie trendy będą obowiązywał w tym roku?

Magdalena Gazur, główna projektantka w fabryce naczyń kamionkowych „Manufaktura” w Bolesławcu: W tym roku jak najbardziej w trendach będzie tradycyjna, bolesławiecka ceramika w kolorze niebiesko-kobaltowym, ulubiona przez naszych klientów. W końcu granat to kolor roku 2020. Jeśli jednak pragną Państwo nieco zaszaleć i odmienić swoje wielkanocne stoły, polecam kolekcję „Roses”, czyli naczynia z dużą ilością czerwieni. Jest to kolorystka doskonale komponująca się z innymi elementami na wielkanocnym stole, ożywiająca go i wprowadzająca radosny nastrój. Bazie, gałązki bukszpanu, barwione w łupinach cebuli pisanki – wszelkie naturalne elementy kojarzone ze świętami wielkanocnymi w towarzystwie czerwieni nabiorą wyrazu.

Czym kolekcja „Roses” różni się zatem od pozostałych naczyń?

MG: Akcesoria kuchenne, a także zastawa z kolekcji „Roses” od tradycyjnych, bolesławieckich naczyń różnią się jedynie zastosowaniem czerwonego koloru, w kontrze do tradycyjnego kobaltu. Design produktów natomiast pozostaje taki sam, podobnie jak stylistyka ich wzorów, nawiązujących do tradycyjnej, ludowej, nieco rustykalnej ornamentyki. Ten sam pozostaje także sposób ich produkcji. Wszystkie nasze naczynia wytwarzamy ręcznie, za pomocą stempla, a farbę na nie nakładamy ręcznie pędzlem. Dzięki temu widać ruchy pędzla, wykonywane przez artystę. Każde naczynie staje się unikatowe i oryginalne.

Czym jeszcze charakteryzują się bolesławieckie naczynia i dlaczego tak dobrze nadają się na dekorację stołu?

MG: Ornamentyka to jedno, niemniej ważne są kształty naczyń. Na co dzień nie zwraca się na to uwagi, jednak dla nas kształt kuchennej zastawy i akcesoriów jest bardzo ważny. Dlatego w naszej bolesławieckiej manufakturze kładziemy na niego olbrzymi nacisk. Dużym wzywaniem jest stworzenie naczynia ergonomicznego, użytecznego i estetycznego zarazem.

Co jeszcze poradziłaby Pani czytelnikom jeśli chodzi o aranżację stołu?

MG: Warto pamiętać, aby na stole oprócz naczyń oraz elementów zastawy znalazły się również elementy dekoracyjne, które podkreślą podniosły, uroczysty nastrój i charakter świątecznego posiłku. Przykładem może być nasz kaganek na świeczkę w kształcie kuli, czyli oryginalny świecznik. Warto ustawić kilka sztuk na stole, aby stworzyć odpowiednią atmosferę. I nie zapominajmy o wiosennych kwiatach - one zawsze są na miejscu!


Wróć do bloga