Blog

4 najpopularniejsze rodzaje wyrobów ceramicznych



Ceramika to bardzo szerokie określenie wyrobów, powstających w wyniku wypalenia gliny. Największą popularnością cieszy się ceramika użytkowo-dekoracyjna, wytwarzana w słynnych polskich manufakturach i będąca ozdobą naszych stołów. Ceramika bolesławiecka, porcelana z Ćmielowa, fajans włocławski czy majolika z Nieborowa – chyba każdy choć raz w życiu zetknął się z tymi nazwami. Poznajmy 4 najbardziej znane rodzaje wyrobów ceramicznych!

Kamionka, porcelana, fajans czy majolika?

Kamionka. To ceramika szklista lub pół-szklista. Wytwarza jest z gliny z dodatkiem piasku kwarcowego lub szamotu. Wypalana w temperaturze około 1200-1300 stopni, a przed wypaleniem zazwyczaj pokrywana minerałami. Dzięki temu zabiegowi na powierzchni naczynia kamionkowego tworzy się szklista glazura. Kamionka jest nieprzezroczysta, wytrzymała mechaniczne i odporna na działanie kwasów. Nie przepuszcza wody i jest odporna na zarysowania. W Polsce produkcja kamionki rozwinęła się zwłaszcza na Dolny Śląsku, skąd pochodzi słynna ceramika bolesławiecka. Bolesławiec uznawany jest obecnie za stolicę polskiej ceramiki. Z jednej strony na tych terenach kultywuje się tradycyjną technikę stempelkową, a z drugiej propaguje nowoczesne dekoracje.

Porcelana. To biała ceramika półprzezroczysta, wysokiej jakości, wytwarza z glinki kaolinowej. Może być szkliwiona lub nieszkliwiona. Jest bardziej przezroczysta niż kamionka i wypala się ją w niższych temperaturach. W porównaniu do kamionki jest całkowicie zeszklona, elastyczna i rezonująca. Technologia jej produkcji została wynaleziona w XVIII wieku. Jest wytrzymała mechanicznie, odporna na działanie kwasów, ma niską nasiąkliwość, nie przepuszcza ani cieczy, ani gazów i posiada właściwości dielektryczne. Najbardziej znaną, polską wytwórnią porcelany jest fabryka w Ćmielowie. Jej początki sięgają końca XVIII wieku, a obecny rozwój  zawdzięcza połączeniu z fabryką z Chodzieży.

Fajans. Podobnie jak ceramika, wytwarzany jest z glinki kaolinowej, ale gorszej jakości. Fajans wypala się w temperaturach przekraczających 1000 stopni i najczęściej powleka szkliwem nieprzezroczystym. Odkryto go w XV wieku we Włoszech, w mieście od którego zyskał swoją nazwę – Faenza. W Polsce najbardziej ceniona fabryka fajansu mieściła się we Włocławku. Cieszące się dużą popularnością wyroby włocławskie znane są z charakterystycznych, błękitnych lub brązowych kwiatów.

Majolika. To nieprzezroczysta ceramika, nazywana również włoskim fajansem. Pokrywana jest szkliwem cynowym i wyróżnia się bardzo bogatą kolorystyką. Naczynia majolikowe często zdobione były scenami mitologicznymi lub biblijnymi. Znaną techniką dekorowania majoliki jest berettino. Polega na pokryciu naczynia niebieskim szkliwem i ozdobieniu go białymi lub żółtymi ornamentami w stylu groteskowym lub figuratywnym. Najbardziej znaną polską manufakturą majoliki jest ta w Nieborowie  , od 1982 produkująca wyroby o charakterze dekoracyjnym i pamiątkarskim.


Wróć do bloga